cover

Oefentherapie

In het kort

Zitten, staan, liggen, lopen, bukken. De hele dag bent u in beweging en vaak bent u zich daar niet eens meer van bewust. In dat bewegen heeft iedereen zijn eigen gewoontes. De een staat liever, de ander zit graag, weer een ander gaat regelmatig sporten. Sommige gewoontes zijn gezond, andere zijn dat niet. Dan kunnen er klachten ontstaan aan uw bewegingsapparaat, bijvoorbeeld in de rug, nek of schouders. Maar ook door bepaalde ziekten, zoals reuma of astma, of door bijvoorbeeld een zwangerschap kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat.

Met oefentherapie wil ik u leren zich bewust te worden van uw beweeggewoontes. Ook help ik u de ongezonde gewoontes te herkennen en aan te passen. U gaat dus samen met mij, de therapeut, aan het werk om klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of voorkomen. Hierbij ga ik uit van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt er rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en dagelijkse activiteiten. U krijgt dus een behandeling op maat.

Voor wie

Oefentherapie is geschikt voor iedereen: kinderen, tieners, volwassenen en ouderen.

Hieronder staat een lijst met enkele voorbeelden van klachten waarmee u bij oefentherapie terecht kunt:

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. U kunt met veel meer klachten bij mij terecht. Als u zich afvraagt of u met uw klacht bij de oefentherapeut op de juiste plaats bent, neem dan vooral contact met mij op. Ik help u graag verder.

Naar de oefentherapeut

U kunt sinds 2008 rechtstreeks en zonder verwijzing van uw arts naar de oefentherapeut. Directe Toegang Oefentherapie (DTO) maakt oefentherapie voor iedereen rechtstreeks bereikbaar. Het geeft u als patiënt de vrijheid om zelf, op eigen initiatief en zonder tussenkomst van een arts, een oefentherapeut in te schakelen. De DTO geldt ook wanneer u door uw fysiotherapeut, logopedist, psycholoog, verloskundige, chiropractor of andere hulpverlener bent doorverwezen naar oefentherapie.

Wanneer u zich bij mij aanmeldt zonder verwijzing van de huisarts, zal er eerst een screening plaatsvinden. Deze screening moet aan het licht brengen of u met uw klacht/hulpvraag bij oefentherapie aan het juiste adres bent. Wanneer uw klacht/hulpvraag niet door mij als oefentherapeut behandeld kan worden, of wanneer ik aanvullende informatie nodig heb, zal ik u adviseren alsnog naar uw huisarts te gaan.

De behandeling

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Nadat u verteld heeft waar u last van heeft, kijken we samen naar uw lichaamshouding en manier van bewegen in uw dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Er wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam. Aan de hand van wat ik hierbij constateer, wordt er een behandelplan opgesteld en met u besproken.

Wanneer u akkoord gaat met het behandelplan, start de behandeling. Tijdens de sessies met de oefentherapeut krijgt u tips over waar u op kunt letten in uw dagelijkse activiteiten. Soms geef ik u daarbij ondersteunende oefeningen om thuis te doen. Op deze manier leert u stap voor stap om van uw ongezonde beweeggewoonten steeds meer gezonde beweeggewoonten te maken.

Wilt u meer informatie over oefentherapie? Kijk dan op de website www.oefentherapie.nl, of op de pagina downloads. Hier zijn verschillende links en een folder over oefentherapie te vinden.